Beste bouwkunde,

De herinnering blijft

Nadat mij op mijn vakantieadres het bericht had bereikt over de brand en de onvermijdelijke sloop van Bouwkunde moest ik vrijwel direct denken aan een citaat uit het boek “Ooit Gesloopt Nederland” (ISBN 90 234 5289 5, Jord den Hollander): .…”Het treurigste gevoel dat ik ken,” schreef Rudy Kousbroek, “is de weg te weten in een gebouw dat niet meer bestaat”.….…

Na ruim zes en een half jaar studie is Bouwkunde een vast onderdeel van je leven geworden. Na het afstuderen natuurlijk blij dat het erop zit en dat je met de pas verworven kennis de wereld kan gaan veroveren en Delft achter je kunt laten. De wereld in ja. Maar Delft achter je laten nee. De eerste jaren na m’n afstuderen kwam ik nog regelmatig op Bouwkunde bij de afstudeerpraatjes en de kerstborrels. Later werd dat minder doch de laatste jaren toch weer zo goed als jaarlijks een weerzien met Bouwkunde bij de BOSS bedrijvendagen. De laatste keer in april van dit jaar, slechts twee en een halve week voor de fatale brand.

Iedere keer als ik weer in het gebouw was nam ik de tijd om even door het gebouw te lopen om de sfeer te proeven. In de loop der jaren is er natuurlijk veel veranderd aan het gebouw maar één ding is altijd gebleven: de sfeer. Iets ongrijpbaars maar o zo herkenbaar voor eenieder die er heeft gestudeerd of gewerkt. Een gebouw waar je tijdens je studie graag was vanwege de gemoedelijkheid en de uitstraling: een unieke combinatie van een gebouw en zijn bewoners. Je ging niet naar bouwkunde, je deed Bouwkunde, je was Bouwkunde. Ook na je afstuderen. Nog steeds, ook al is Bouwkunde niet meer.

Momenteel rest slechts nog een trieste ruïne die binnen afzienbare tijd ook een herinnering zal zijn. In de tijdelijke onderwijsruimten in de nabijgelegen tenten ontwaart zich echter alweer de onmiskenbare sfeer van Bouwkunde.

#a:1:{s:4:"text";s:2:"44";}
Naam: Patrick D. Sartorius
Band met Bouwkunde: a:1:{s:4:"text";s:22:"Alumnus (architectuur)";}
Periode: a:1:{s:4:"text";s:11:"1984 - 1991";}
Huidig werk: a:1:{s:8:"textarea";s:64:"Royal Haskoning BM – senior consultant huisvesting en vastgoed";}