Beste bouwkunde,

Tijdens mijn werkzaamheden bij een Vastgoedbedrijf van één van de grote Universiteiten van Nederland bereikte mij het bericht dat er rook uit het Bouwkunde gebouw kwam. Naast mij werken veel oud Bouwkunde studenten voor dit vastgoedbedrijf en in een korte tijd hadden de meesten elkaar gevonden en werd vol ongeloof de berichtgeving op internet gevolgd. De route ‘s-middags naar mijn volgende afspraak leidde langs Bouwkunde. Vanwege de file op de A13, nam ik, komend vanuit de richting Amsterdam, de route via de A4 en Delft Zuid. Op de verbindingsweg tussen de A4 en Delft Zuid heb je vlak voor het verkeersplein met de A13 goed zicht op Bouwkunde. Het aangezicht van het brandende gebouw op dat moment maakte veel indruk. Toch maar even kijken en een aantal foto’s schieten! De herinneringen schieten op dat moment door je hoofd! Hoe begon het ook al weer, wie heb je leren kennen, welke blokken en modules heb je gevolgd, hoe waren de colleges, wat heb je nu echt geleerd en hoe zat het gebouw ook al weer in elkaar.

Je realiseert je op zo’n moment dat je leven vol zit met Bouwkunde! Beroepsmatig: omdat je werkt in het vakgebied, maar ook omdat je (vroegere) werkgever, je (oud-)collega’s, je opdrachtgevers en andere professionals die je tegenkomt, in het gebouw hebben rondgelopen. Maar ook privé: een aantal van je beste vrienden die je kent van je eerste weken Bouwkunde, oud-Bouwkunde huisgenoten en een dochter met twee Bouwkunde ouders.

Je herinnert je al die keren dat je door het gebouw hebt geslenterd. Op zoek naar de juiste collegezaal, je werkgroep, de computerruimtes of de bibliotheek. Of die keren dat je na je studie nog in het gebouw bent geweest. Altijd weer een herkenbaar en vertrouwd gevoel. Maar ook natuurlijk de Bouwpub: elke dinsdag en/of donderdag borrelen en daarna een pizza bij Antonios of Donatello’s voor een tientje (guldens wel te verstaan).

Al die herinneringen geven een fijn gevoel en zorgen ervoor dat het een goede herinnering achterlaat. Wetende dat het gebouw over enkele weken zal zijn verdwenen is jammer, maar biedt ook weer kansen. Het onderwijs, onderzoek en de technische eisen aan gebouwen zijn sterk veranderd en een nieuw gebouw kan daar maximaal aan voldoen. En misschien nog wel het belangrijkste: welke (Delftse?) architect gaat de nieuwe faculteit ontwerpen en hoe gaat het er uit zien! Eén van de mooiste ontwerpopgaven van de komende jaren!

#a:1:{s:4:"text";s:2:"54";}
Naam: Stefan Hoogland
Band met Bouwkunde: a:1:{s:4:"text";s:7:"Alumnus";}
Periode: a:1:{s:4:"text";s:11:"1995 - 1998";}
Huidig werk: a:1:{s:8:"textarea";s:46:"Hoogland Vastgoedadvies – oprichter/eigenaar";}